Rozhovory

„V PRŮBĚHU SEZÓNY BYL NEUSTÁLE VIDĚT PROGRES A VÝKONNOST ŠLA NAHORU,“ TĚŠÍ TRENÉRA DAVIDA ŠVAGROVSKÉHO. JAKOU ČEKÁ SÉRII S LETŇANY?

„V PRŮBĚHU SEZÓNY BYL NEUSTÁLE VIDĚT PROGRES A VÝKONNOST ŠLA NAHORU,“ TĚŠÍ TRENÉRA DAVIDA ŠVAGROVSKÉHO. JAKOU ČEKÁ SÉRII S LETŇANY?

10. 3. 2024 Rozhovor s trenérem Davidem Švagrovským

Již v úterý startuje osmifinále play-off 2. ligy, v němž si Grizzly po roce zopakují sérii s Letňany. Hokejisté Děčína do vyřazovací části vstoupí ze skvělého pátého místa, které je výsledkem jejich výborných výkonů. Jak se na toto umístění dívá hlavní trenér David Švagrovský? Děčínský kouč v rozhovoru rovněž zhodnotil základní část včetně nadstavby a prozradil, jaké osmifinálové boje s pražským celkem očekává.

Základní část jste zakončili na skvělém pátém místě, když jste za sebou nechali několik kvalitních týmů, jak se díváš na tohle umístění?
Bereme to samozřejmě jako úspěch, protože jsme do sezóny nevstupovali s tím, že se budeme pohybovat tak nahoře. Mě asi nejvíc těší to, že v průběhu dosud odehrané sezóny byl neustále vidět nějaký progres a výkonnost šla nahoru. A taky mě těší, že jsme neměli žádné výkyvy, drželi si nějaký standart, a i když jsme v závěru nadstavby měli šňůru prohraných zápasů, tak i přesto jsme je kromě utkání v Táboře odehráli slušně. To, že jsme nechali za sebou týmy, které jsou papírově na tom lépe, dokazuje, jak dobře kabina funguje a pracuje.

Dokázali jste minimálně jednou porazit každý tým ve skupině Západ. Ukazuje to o vás, že dokážete hrát s každým a porazit kohokoliv?
Dokazuje to, že jsme byli schopni se na každého soupeře připravit, najít na každého cestu, což nás samozřejmě těší a zároveň to ukazuje, jak je soutěž vyrovnaná. Opravdu se dá vyhrát s každým, ale zároveň se dá s každým soupeřem také prohrát. V průběhu sezóny nebyl žádný jednoduchý zápas a jsme strašně rádi, že jsme pro naše sebevědomí dokázali najít cestu i na ty nejtěžší soupeře. Kluci si dokazují, že jsou schopni hrát s každým.

Několik děčínských hráčů okupuje čela tabulek individuálních statistik. Jde z toho poznat, že v základní části byla útočná hra jednou z vašich hlavních zbraní? Děčín je čtvrtý v počtu vstřelených branek západní skupiny.
Od začátku sezóny jsme chtěli hrát útočný hokej, hodně bruslit, hrát často na kotouči a být hodně nepříjemní. Myslím si, že tenhle styl nám sedí a máme kluky, kteří jsou hodně výbušní, umí chodit do rychlého přechodu a využívají své rychlosti. Takže ono to k tomu trošku svádí a nám se to v průběhu základní části dařilo využívat a díky tomu dostávat mančafty pod tlak. Samozřejmě víme, jakou sílu a kvalitu má první lajna, ale mě osobně strašně těší to, že se k ní v průběhu sezóny přidávaly i ostatní formace. Na druhou stranu je potřeba říct, že jsme i relativně hodně gólů dostali a defenziva je jedna z věcí, kterou ještě pilujeme a pracujeme na ní směrem k play-off.

Když celkově shrneš celou základní část, splnila očekávání a cíle?
Myslím si, že kdyby nám tohle někdo řekl před sezónou, tak tomu těžko uvěříme. Na druhou stranu jsme kvalitu prokazovali v průběhu celé sezóny a na vyšších místech se držíme celý rok zaslouženě. Svědčí to o charakteru kabiny, že jsme byli schopní otočit řadu zápasů a opravdu ta kvalita v týmu je.

Díky přímému postupu do play-off máte téměř desetidenní herní pauzu, přišla vhod?
Pauza přišla určitě vhod, protože poslední zápasy nadstavby byly už hodně těžký, šly rychle za sebou. Samozřejmě vnímáme, že šířku kádru nemáme takovou, takže kluci hráli na krev a když to řeknu, tak z těch 14 zápasů nebyl žádný jednoduchý. Hodně utkání jsme se učili hrát za pochodu, protože mít čtyřikrát za sezónu Chomutov, Tábor a Příbram není jednoduchý. Navíc po Vánocích, kdy tyhle silný týmy teprve rozjíždí své motory a my jsme s nimi byli schopni bodovat. Takže po téhle stránce určitě pauza přišla vhod a každý se mohl dát dohromady. Ještě něco potrénujeme a už se těšíme na úterní zápas proti Letňanům.

Jakou čekáš sérii?
Myslím si, že Letňany jsou určitě favoritem, je to tým, jenž hraje delší dobu pospolu, mají hromadu hráčů, kteří mají spoustu zápasů v extralize i první lize. Letos se jim daří, takže si myslím, že to bude extrémně těžká série. Na druhou stranu bych řekl, že kromě toho jednoho utkání v Letňanech jsme s nimi odehráli velice dobré zápasy a nemáme jediný důvod si na ně nevěřit a ukázat, co v nás je.

Letňany jsou soupeřem, který Děčínu dlouho nevoněl, nicméně v prosinci jste je porazili. Budete chtít na ten prosincový zápas navázat?
Určitě budeme chtít navázat na tento zápas a jsme rádi, že jsme si v něm našli cestu k vítězství. Je to velká vzpruha do play-off. Určitě uděláme maximum pro to, abychom Letňany potrápili a byli vyrovnaným soupeřem jako v základní části. Chtěl bych pozvat na naše zápasy v play-off všechny fanoušky. Když přijdou, tak jsou hrozně moc znát, jsou pro nás hnacím motorem a dokážou vytvořit výbornou kulisu. Takže bychom byli rádi, kdyby jich přišlo co nejvíc a ukázali bychom opravdové peklo severu.

Děkujeme za rozhovor


Partneři

Více
Úvod