Klub

30 LET VE II. LIZE: STŘÍBRNÁ SEZÓNA 2006/07

30 LET VE II. LIZE: STŘÍBRNÁ SEZÓNA 2006/07

6. 3. 2024 30 LET VE II. LIZE

Vedení děčínského klubu vyhlásilo před sezónou 2006/07 jasný cíl, a to postup do play-off, kde chtělo zlepšit umístění z předchozího ročníku. Svěřenci trenérů Radomíra Mikeše a Karla Horáka vstoupili do přípravy i s novými posilami Milanem Stezkou a Petrem Sádovským. Navíc další skvělou zprávou bylo udržení brankářské jedničky Martina Volkeho a útočného esa Jaroslava Haška.

Slavnostní zahájení ročníku
Tradičně v měsíci září odstartovala II. NHL, která se nově hrála „čtyřkolově“. Děčín, jenž patřil do skupiny Západ, vstoupil do soutěže na domácí půdě proti Teplicím. Start prvního mistrovského utkání mělo slavnostní podtext, jelikož vedení města a zástupci SČE předali klubu novou rolbu. Děčínští hokejisté se odvděčili skvělým výkonem a výsledkem, když vyprovodili teplický celek deseti góly. Na střelecké explozi se nejvíce podílel autor čtyř branek Pavel Werner. Úvodní mač měl ještě jednu netradiční zajímavost, a to, že rozhodčí v něm rozdal hned 39 trestů, z nichž 37 bylo dvouminutových.

Po devíti kolech v čele tabulky
V dalším kole se svěřenci trenérů Mikeše a Horáka po vysoké výhře vrátili na zem, kam je srazila porážka 0:5 v Klášterci. Jenže krok směrem vzhůru učinili Děčínští opravdu bleskově a po jedné remíze a šesti vítězství se po 9. kole vyhoupli rovnou do čela západní skupiny. Opřít se mohli o domácí prostředí, kde byli suverénní. Skvělá jízda pokračovala a znamenala, že Děčín vyhrál první čtvrtinu soutěže s náskokem tří bodů.

Domácí tvrz padla až v 15. kole
Prvním týmem, který dokázal získat body na děčínském ledě, byl Jablonec, stalo se tomu tak až v 15. kole. Děčín přes jasnou převahu dokonce ani nevstřelil branku a před 850 diváky padl 0:2. Poté následovala další ztráta, když Severočeši pouze remizovali v Benešově a přenechali první místo v tabulce Mostu. Ale jen dočasně. Vzájemný zápas mezi celky z regionu rozhodl 5 vteřin před koncem Jaroslav Hašek a poslal svůj tým opět do čela skupiny Západ. Díky tomu se HC Děčín stal půlmistrem soutěže.

Ztráta Jaroslava Haška i prvního místa
Rok 2006 zakončil Děčín porážkou, navíc to byl poslední zápas pro ofenzivního lídra Jaroslava Haška, který dostal možnost si zahrát 1. ligu za Chomutov. První dvě utkání bez svého tahouna děčínská družina zvládla, jenže pak přišly dvě domácí nepříjemné ztráty. Místo, kde Děčínští body jen tak nerozdávali, bylo dvakrát po sobě dobyto. Po tvrdém výprasku 1:7 od Mostu, přišel prohraný souboj s předposledním Sokolovem. A aby toho nebylo málo, tak body si ze severu odvezl následně i Klášterec. To mělo za následek střídání stráží na špici tabulky, na první místo se dostali Mostečtí.

Příchod posil pomohl, ale na 1. místo už se Děčín nevrátil
Z případné deky se Severočeši naštěstí rychle oklepali, k čemuž pomohl i příchod nových posil. Teplické duo Lukáš Kuchta a Jiří Štverák doplnili Jan Kloz, Martin Tvrzník a Martin Postl. Nicméně návrat do čela už se nekonal. Největší soupeř z Podkrušnohoří, jenž se netajil ambicemi na postup, měl dostatečný náskok a ten si do posledního kola bez problému pohlídal.

Play-off jako den a noc
Do vyřazovacích bojů šli svěřenci trenérů Mikeše a Horáka z druhého místa a ve čtvrtfinále Západ/Střed narazili na Jindřichův Hradec. První dvě domácí střetnutí ovládli Děčínští před zraky tisícovky diváků v poměru 7:3 a 4:0, čímž si zajistili hned tři mečboly. A hned ten první byl na půdě jihočeského celku proměněn v postup. Brankář Martin Volke podruhé za sebou neinkasoval a dotáhl svůj tým k výhře 2:0.

V následném semifinále čekala na Děčín Chrudim, jež měla ty nejvyšší cíle. V její sestavě byla celá řada bývalých reprezentantů a extraligových hráčů jako např. brankář Libor Barta, obránci Stanislav Mečiar s Petrem Jančaříkem nebo útočníci Marek Zadina (nynější hlavní kouč Pardubic), David Pospíšil a Ladislav Lubina. Tato série byla oproti té čtvrtfinálové zcela odlišná. Úvodní dva souboje patřily Východočechům, kteří vyplenili děčínský led po výsledcích 5:1 a 2:1, definitivní třetí úder zasadili Severočechům na své půdě. Vysněný postup do finále se nekonal, ale i tak celkové 2. místo v západní skupině za ambiciózním Mostem bylo krásným výsledkem sezóny 2006/07.

Soupiska
brankáři: Martin Volke, Jiří Volf
obránci: Aleš Havlík, Jan Havlíček, Michal Chromý, Pavel Kříž, Ivan Kučera, Martin Luka, Libor Pinka, Petr Sádovský, Petr Saska, Milan Stezka, Jiří Šohaj, Ilja Uršev
útočníci: Josef Bašta, Lukáš Drnec, Jan Filipovský, David Gottfried, Jaroslav Hašek, Martin Hrala, Kamil Chvátal, Jakub Janus, Patrik Karel, Jan Kloz, Lukáš Kuchta, Jan Kupec, Ondřej Luka, Pavel Marek, Jan Nekvinda, Martin Novák, Martin Postl, Tomáš Rubeš, Miloš Stibor, Jiří Štverák, Marcel Tomeček, Martin Tvrzník, Lukáš Vaníček, Pavel Werner

Závěrečná tabulka

zdroj: www.hokej.cz

Kanadské bodování týmu

zdroj: www.hokej.cz


Přehled odehraných zápasů





Partneři

Více
Úvod