Rozhovory

„DERBY MEZI DĚČÍNEM A USTÍM? ASI JEDNY Z NEJLEPŠÍCH ZÁPASŮ SEZÓNY,“ HLÁSÍ NAVRÁTILEC JAN SMOLA

„DERBY MEZI DĚČÍNEM A USTÍM? ASI JEDNY Z NEJLEPŠÍCH ZÁPASŮ SEZÓNY,“ HLÁSÍ NAVRÁTILEC JAN SMOLA

13. 5. 2023 Rozhovor s Janem Smolou

Jan Smola v děčínském dresu nastoupil k 56 zápasům a další přidá i v nadcházejícím ročníku. Stal se totiž první posilou Medvědů. Jednadvacetiletý útočník hájil v uplynulé sezóně barvy sousedního Ústí, kam se přesunul z prvoligových Litoměřic. Takže si proti Děčínu zahrál v severočeském derby. Co pro něho tyto zápasy znamenaly, jak vůbec hodnotil kvalitu 2. ligy a co stálo za jeho návratem do Děčína?

Honzo, jak došlo k tvému návratu do Děčína?
Skončila mi sezóna v Ústí a rozhodoval jsem se, co bude dál. Začal jsem pracovat u táty ve firmě a hledal nejlepší variantu, která by šla skloubit s prací. Jako první mě napadl Děčín. Tak jsem se spojil s panem Havlíčkem a dohodli jsme se.

Bude pro tebe nové angažmá snazší, když se vracíš do známého prostředí?
V nějakém ohledu to snazší bude, protože v Děčíně znám hráče a některé trenéry. Ale zase pro mě osobně to bude menší tlak, který si na sebe budu vyvíjet, jelikož se budu chtít překonat.

Nicméně v minulé sezóně se toho v Děčíně dost změnilo, včetně kádru. Jak na tebe HC Děčín jako soupeř působil?
Když vezmu konkrétně ty dva vzájemné zápasy, tak Děčín byl velice vyrovnaný soupeř a oba duely skončily o gól. Děčín proti nám hrál kvalitní hokej a mile mě to překvapilo, když to srovnám s předchozí sezónou, kterou jsem zde odehrál a jež nebyla nepovedená. Takže určitě dobrý dojem na mě zanechal.

Jak sis jako hráč užil derby mezi Děčínem a Ústím? U nás to byl hokejový svátek s nejvyšší návštěvou sezóny.
Byly to asi jedny z nejlepších zápasů sezóny. Bylo to derby se skvělou atmosférou, správně vyhrocený, a i vzhledem k tomu, že jsem v Děčíně dřív působil, tak jsem si to moc užil. Super zážitek jak v Ústí, tak i v Děčíně.

Kvalita 2. ligy šla v uplynulém ročníku nahoru, jak si to vnímal?
Bylo to opravdu znát. 2. liga se ohromně zkvalitnila, zrychlila a nastupovalo zde víc zkušených hráčů. Zápasy najednou přidaly na obrátkách, byla tam spousta vyrovnaných utkání, kde jsme dokázali hrát hezký hokej i s vícero soupeři. Takže pro ligu obrovský plus. 2. Liga je momentálně suprová i pro mladé hráče, kteří se chtějí nějak zvednout a jistě jim pomůže v rozvoji.

Když by jsi měl udělat srovnání minulého ročníku 2. ligy s Chance ligou, kde jsi hrál za Litoměřice, jaké by bylo?
Některý zápasy byly horší, ale zase s některými soupeři to naopak byla velice kvalitní utkání a troufnu si i říct na úrovni Chance ligy. Mělo to tempo, které se dalo srovnat s vyšší ligou. V Ústí jsme na konci přípravy měli přátelák s Litoměřicemi a odehráli jsme s nimi vyrovnaný zápas, který jsme nakonec prohráli až po nájezdech. Takže některé zápasy byly srovnatelné s Chance ligou.

Pojďme k letní přípravě, do které ses zapojil s týmem, jak je náročná?
Každá suchá je nějak náročná. Letos to mám tak, že v Děčíně momentálně trénuji dvakrát v týdnu, protože hraji i inline ligu, takže přípravu mám pestrou. Je to svým způsobem náročné, ale myslím si, že se to dá zvládat.

Pro některé hráče je tato část přípravy nepříjemná, jak to máš ty?
Teď už mi to nevadí, dokonce se i těším chodit posilovat a dávat si do těla. Rozhodně mě to baví víc, než když jsem byl mladší. To mě suchá nebavila asi jako každého v mém věku, ale momentálně mi to vůbec nevadí. Samozřejmě je to občas nepříjemný, někdy to na tréninku bolí, ale teď už vím, že to dělám jenom pro sebe a že nikomu jinému to nedlužím. Takže ten vztah k suchý mám v tomto věku kladný.

Jaké máš cíle do nadcházející sezóny?
Chtěl bych, aby sezóna pro mě dopadla líp než loni, protože se mi nedařilo tak, jak bych si představoval. Doufám, že s týmem budeme hrát co nejlepší výsledky, abychom se drželi někde v horní polovině tabulky, aby to fanoušky bavilo, podporovali nás a výsledek byl odpovídající tomu, co dokážeme hrát.


Děkujeme za rozhovor


Následující článek

Partneři

Více
Úvod